Rólunk

A KDE  Alapítvány  célja  a közösségi döntéshozatal elősegítéséhez szükséges ingyenes digitális eszközök fejlesztésének támogatása és üzemeltetése. Az alapítvány  projektjei  közösségi munkában és közösségi finanszírozással valósulnak meg,  informatikusok, közgazdászok, szociológusok, média szakemberek és még sok más önkéntes hozzájárulásával.

A KDE  2016-ban jött létre  olyan szakemberek közreműködésével,  akik korábban is részt vettek különféle internet alapú  közösségi projektek  megvalósításában.

A technológia fejlődésével  a XXI. században azonban  már minden eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy  a  közösségi döntéseket  minimális ráfordítással  és  hatékonyan meghozhassuk. Ehhez  szükség van arra, hogy  olyan digitális eszközök(szoftverek és alkalmazások) álljanak rendelkezésre, melyek segítségével

  • közvetlen személyes megjelenés  nélkül , de elfogadható  biztonsággal és adott esetben anonim módon  tudjunk véleményt nyilvánítani  (autorizációs alkalmazások),
  • a közösségi döntéshozatal előkészítéséére  van  lehetőség  ( nem mindegy ugyanis, hogy mi a kérdés kérdés és hogyan van tálalva. Vagyis maga a közösség dönti el hogy mi a releváns kérdés. (döntés előkészítő alkalmazások),
  • a bináris és szélsőséges  alternatívák helyett   arányos , az összes résztvevő véleményét legjobban közelítő döntési  opciók  választhatók ki  (Proportional Representation, Condorcet kritériumoknak megfelelő szavazó motorok).

Hogyan dolgozunk?

Adaptálás és kutatás. Ha egy problémát meg szeretnék oldani az első lépésünk a kutatás. Alap megközelítésünk, hogy amit  már valahol jól megcsináltak és kipróbáltak  ne találjuk ki újra.   A kipróbált  rendszereket  hazai környezetre adaptálva és fordítva  lerövidíthető az az időtartam, amely egy új módszer bevezetéséhez általában szükséges. Csak akkor csinálunk /építünk újat, ha az  elkerülhetetlen.

Alap szolgáltatásokra koncentrálva. Olyan alkalmazások létrehozása a célunk,  amelyeket a lehető legszélesebb körben használhatnak csoportok és szervezetek. Közösségi digitális infrastruktúrát építünk melyeket konkrét  alkalmazások használnak, legyenek azok non profit vagy for profit szervezetek projektjei.

Kooperálva.   Általában jellemző különböző  csoportok és  szervezek közötti alacsony kooperációs hajlandóság és jellemző a bizalom hiánya.  Hiszünk abban, lehetséges a kölcsönös  előnyökön alapuló   együttműködés, a döntéshozatal közös eszközeinek kialakítása során. Közösen építjük, mert így  sokkal kisebb teher szervezetenként. Eszközeink az alap szolgáltatások tekintetében mindenki számára ingyen hozzáférhetők .

Önkéntesen.  Projektjeinket alapvetően önkéntes munkával valósítjuk meg. Emellett lehetőség szerint igénybe veszünk közösségi finanszírozást és adományokat. – itt jelentkezz önkéntesnek!

Szabad forrás kódot létrehozva.  Megoldásaink open source formában készülnek, hogy mások is szabadon használhassák, adott esetben csatlakozzanak és részt vegyenek projektjeinkben. Az open source megközelítés emellett lehetőséget ad felhasználóinknak arra, hogy projektjeinket ellenőrizzék, meggyőződve ezzel azok biztonságáról és használhatóságáról.

Nyitottan.  Mindenkit várunk, aki szeretne részt venni projektjeinkben.  A csapatunkhoz csatlakozni tényleges munkával lehet. Az aktuálisan  elvégzendő feladatok és igényelt  szaktudás   projektenkénti listája honlapunkon hozzáférhető.

Nyilvántartási szám: 13-01-0003796