Anonim Digitális Azonosító

 

Az Alapítvány első megvalósult projektje  az Anonim Digitális Azonosító  (ADA).

adalogo_379x143

Az ADA  rendszer segítségével  a felhasználó  magánszemély  saját  személyes adataiból egyirányú titkosítással létrehozhat  magának egy  digitális  azonosítót, mely segítségével  a különféle internetes alkalmazások  számára igazolni tudja, hogy ő egy létező magyar  magánszemély, illetve , hogy rendelkezik az adott alkalmazás által  megkövetelt felhasználási feltételekkel. ( Pl. tagja egy adott csoportnak vagy szervezetnek, vagy pl. egy adott választó kerület jogosult szavazója)

Az ADA  biztosítja, hogy a magánszemély oly módon használhassa  az ADA autentikációs rendszerét integráló  alkalmazásokat (weboldalakat vagy mobil app-okat), hogy  közben személyes adataihoz  az alkalmazások nem férhetnek hozzá.  A  felhasználó  szabadon dönt arról, hogy  egy adott alkalmazás melyik  igazolását ismerheti meg. Személyes adatait ( melyekből a digitális  azonosítót elkészítette)  az ADA nem tárolja és nem  is ismeri.

Az ADA  a magánszemélyek számára  különféle  digitális igazolásokat állít ki , melyeket az ADA-t integrál

ó alkalmazások a felhasználóik  autentikációjához igénybe vehetnek.  Az  igazolások (erőssége) biztonsági foka  különböző. Az ADA által kiadott legerősebb igazolás  un. magyar igazolás, tényleges személyes azonosításon alapul , melyet az ADA tanúsítói hálózata végez.

Az ADA  autentikációs alap szolgáltatása   mindenki  számára ingyenes.  A szolgáltatáshoz való hozzáférés  nyitott  az applikációk az útmutatókban megadott  leírások alapján  rendszereikbe  tudják illeszteni.  Az ADA  rendszere  open source ( Github-on hozzáférhető) programokat használ és bárki által ellenőrizhető, illetve  szabadon  felhasználható.

Az ADA   rendszere  tipikusan  felhasználói autentikációra;  anonim  közvélemény kutatások, szavazások és választások  lebonyolítására használható.

Az ADA küldetése  egy közösségi, hiteles kommunikációs infrastruktúra megteremtése;    a hitelesség és az anonimitás egyidejű biztosítása a felhasználók (valamennyi állampolgár )  és alkalmazások számára.

További információ:  https://www.adatom.hu